femeile, al doilea sex

Al doilea sex

“De-a lungul istoriei, politicienii au folosit ca propagandă egalitatea dintre sexe” – aşa suna azi-dimineaţă la 5, introducerea unei emisiuni (Al doilea sex din România) de pe TVR Cultural, parcă. Fiindcă aşa mi se întâmplă mie, ca de fiecare dată când mai dau drumul la tv (şi aia rar), să văd câte o chestie în genul ăsteia, care să mă pună pe gânduri.

Nu sunt o feministă convinsă şi nici nu urăsc iubesc bărbaţii, că n-am de ce. Şi nici nu cred că îmi doresc egalitate totală între sexe, fiindcă probabil m-aş simţi jignită şi nu m-aş mai simţi respectată pentru statutul meu de reprezentantă a sexului frumos. Şi mă amuză teribil misoginii. Îi privesc ca pe o provocare. Că doar fiecare om are naşul lui, iar asta e o lege nescrisă a omenirii.

Dar titlul acelei emisiuni, Al doilea sex din România, m-a forţat să îmi amintesc de o întâmplare recentă. Se făcea că mă aflam printre muieri, una mai dezamăgită decât alta din cauza bărbaţilor şi care, inevitabil, complotau în a se încuraja una pe alta. Şi puneau accentul pe lipsa de imaginaţie şi egoismul desăvârşit al sexului tare. Iar din gând în gând, din înjurătură în înjurătură, una dintre doamne a scos porumbelul :

“Până şi în buletin, CNP-ul lor începe cu cifra 1, iar al nostru cu cifra 2! 1, adică sunt doar pentru ei, se gândesc doar la persoana lor, iar noi, 2, pentru că întotdeauna ne gândim şi la noi şi la ei, ne gândim la amândoi!”

Io m-am abţinut de la comentarii. Am trasat doar un zâmbet tâmp(it) pe faţă. Însă mă gândeam că femeia e în stare să scormonească şi cele mai absurde motive, doar aşa, să ponegrească masculinul şi să continue războiul nesfârşit dintre sexul tare şi sexul frumos. Am fost de-a dreptul “flatată”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *