breakfast

Breakfast-ul meu

Sunt oameni, a se citi femei, care deschid ochii doar cat sa vada lumina printre gene si ii loveste pe loc o foame devoratoare. Nu pot sa treaca pragul casei pana cand nu inghit ceva, un dumicat de sandvis, un ou prajit, un crenvusti, ceva, orice, cat sa nu moara pana la munca, unde sigur altcineva  a cumparat oaresce lucruri de rontait, care tin de foame pana in pranz.

Mie mi-e foame din asta doar in week-end, cand stiu ca sunt sanse chiar sa ma pot bucura de un mic dejun pe placul meu. In restul saptamanii, ziua incepe cu fructe, fructe si iar fructe. Fructe, o sa ma intrebati? Cum? Pe stomacul gol asa? Pai si acidul? Si deranjurile?

Va spun un secret: nu exista! Si asta din partea cuiva marcat de ulcer in studentie. Pana si lamaia, mama aciditatii, de nu poti sa mananci una in fata unui trombonist, fara sa-l omori, se transforma intr-o baza in stomac. In timpul digestiei, acidul citric din lamaie se oxideaza si raman doar sarurile care pastreaza alcalinitatea sangelui. Asta inseamna energie pura. A nu se intelege ca eu bag doua lamai pe stomacul gol si purced la drum prin viata. Dar sug cu placere un suc fresh de portocale cu lime, facut cu manutele mele, in timp ce cu cealalta mana ma machiez.

Deci, fructe doar dimineata pe stomacul gol, sau seara, la mult timp dupa cina. In rest, odata ajunse in stomac, deasupra mancarii, ele intra instant in fementatie. Si strica tot ce e inauntru.

Iar dupa ce inghit ce am de inghitit dimineata, adica vreo 5 kiwi, o portocala si o banana sau trei mere, sunt gata  pentru… the second breakfast:). Nu radeti, e loc si de ala. Care in mintea mea arata cam asa: doua felii de paine prajita cu unt si somon. Sau iaurt indulcit cu miere plus cereale, musai integrale. De obicei insa, bunatatile astea sunt inlocuite de un iaurt simplu, mancat peste tastatura laptopului. Important este sa le dau timp fructelor sa alunece la locul lor, adica sa treaca din stomac in intestine, lucru care nu dureaza mai mult de o jumatate de ora. Ca un pont pentru cei mai flamanzi dintre noi: bananele chiar iti dau senzatia ca ai mancat ceva si foamea e mai usor de suportat.

E bine sa stiti ca micul dejun e de fapt cea mai periculoasa masa a zilei, dupa masa servita chiar inainte de culcare. Stiu, si eu m-am bucurat mult in fata breakfast-urilor copioase, care contineau croasante, dulceturi, chiar si sunca, oua, musai cafea sau ceai, painici de toate felurile si deasupra un iaurt. Si abia apoi un fruct. Acum obosesc si doar cand enumar toate astea in ordinea de mai sus. Odata ajunse in stomac, toata energia cu care ne trezim dimineata este consumata cu digestia lor, de unde si senzatia de somnolenta imediat dupa o masa de felul asta.

Ca la orice obicei schimbat din rau in bine, e greu inceputul. In prima saptamana, sa zicem. Apoi, simti ca te usuci fara portia de fructe matinale. Pentru ca acolo, nu sta doar glucoza, combustibilul creierului, dar si lichidele atat de necesare in organism.

Si daca acum tocmai va gandeati: bine, dar si fructele ingrasa – asta e de fapt ultima grija din lume. Fructele sunt alcatuite din celuloza, chiar daca sunt considerate si glucide, pentru continutul de zahar. Acest zahar, este sub forma de fructoza, care energizeaza imediat organismul si nu se depune ca o ciocolata, de pilda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *