photobooth

Cabina foto si originile sale

Desi pare a fi un accesoriu care ar fi facut dintotdeauna furori in cadrul evenimentelor festive , cabina foto a ajuns pentru prima data in centrul atentiei in anul 1883, prin intermediul personalitatii lui Everett Percival. Diferenta dintre cabina inventata in acele timpuri si cea actuala este reprezentata de faptul ca ea oferea fotografii contra cost, la introducerea unor monede.

O activitate foarte iubita a vremii, insa procesul din spatele cabinei functiona dupa un drum mai mult decat anevoios. Astfel, expunerea se intindea pe un interval care atingea sase secunde, in timp ce procesul propriu – zis de printare ajungea sa dureze si cinci minute, la finalul acestuia platitorului fiindu-i oferita o amprenta deschisa la culoare, imprimata pe o portiune de metal cu o coloristica inchisa. Chiar daca procesul in sine era unul rudimentar, oamenii acelor timpuri se considerau mai mult decat multumiti cu o astfel de inventie. In fine, ea avea sa sa evolueze treptat, pana in anul 1920.

Iar de acolo, pana sa ne confruntam cu numele primului antreprenor din domeniu nu a mai trecut foarte mult timp. Asa cum va asteptati, prima persoana care a facut bani de pe urma serviciului care in ziua de astazi este cunoscut sub numele de Photobooth a fost un barbat, pe nume Anatol Josepho. Insa, drumul lui spre definirea primului prototip  nu a fost unul presarat doar cu lapte si miere, caci pentru a-l construi a avut nevoie de o suma care ingloba pretul a nu mai putin de cinci case.

Timpul pe care trebuia sa il astepte clientul pentru o fotografie? Unul nu foarte scurt, de opt minute. Insa, acest serviciu care costa doar 25 de centi a ajuns rapid unul dintre cele mai iubite in peisajul american, caci in doar sase luni de zile inventia acestuia fusese testata de aproximativ 300.000 de oameni. Iar cu pasi rapizi, inventia anului 1926 devenea rapid cea mai originala idee de entertainment a secolului.

Insa, imigrantului rus Anatol Josepho i-au urmat si alti oameni care au dorit sa devina pionieri ai acestui domeniu de activitate. O data cu trecerea anilor au fost introduse si alte servicii adiacente cabinei foto, cel mai important fiind acela de a trimite fotografia unei persoane aflate de distanta. Nu era dificil de pus in practica acest lucru, caci langa cabina era amplasata o casuta postala, iar in interiorul cabinei se regaseau la indemana plicuri si timbre pentru expedierea imediata a fotografiei.

Chiar daca la inceputuri cabina foto a constituit un drum usor spre imbogatire al antreprenorilor, curand ea a cunoscut si o perioada mai putin buna, interval de timp in care singura ei indeletnicire era aceea de a oferi poze la minut celor care voiau sa isi faca pentru prima data sau sa isi reinoiasca actele de identitate  si pasapoartele pentru circulatie.

Alte aspecte interesante care inconjoara istoria succinta a cabinei foto sunt reprezentate de numele primului artist care a calcat pragul unei astfel de inventii, respectiv Andy Warhol, dar si de faptul ca de-a lungul timpului accesoriul a devenit unul mult mai reprezentativ pentru Marea Britanie, decat pentru SUA – locul sau de nastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *