cartofi

Cartofi prajiti la fast food? Adio sanatate…

Marea parte a cartofilor prajiti pe care ii cumparam impreuna cu hamburger-ul in lanturile de fast food, ar putea fi prajite in ulei de porumb, care reprezinta uleiul cu gradul cel mai mare de acizi saturati grasi, de la care provin bolile de inima. Cei care sustin aceasta afirmatie au facut o cercetare publicata in revista Proceedings of the National Academy of Science. cartofi-prajiti

Acest tip de ulei e sarac in acizi mononesaturati, de care organismul are foarte mare nevoie, dar bogat in acizi grasi polisaturati, care favorizeaza cresterea nivelului de colesterol “rau” (LDL), in schimbul colesterolului “bun” (HDL), explica dietologa Karen Congro, directoarea proiectului Wellness for Life Program a spitalului Brooklyn Hospital Center din New York.

Cartofii prajiti sunt felul de mancare cel mai vandut in retelele de fast food si contribuie cu 20% din necesarul de calorii al unui pranz normal consumat intr-un MacDonald, sustin cercetatorii Universitatii din Hawaii, autorii cercetarii. In analiza lor, cercetatorii au luat mostre de cartofi prajiti de la 68 de lanturi de fast food prezente in insulele Hawaii si 66 de restaurante gestionate familiar. Analizand tipologia de ulei prezenta pe suprafata cartofilor prajiti, cercetatorii au demonstrat cum 7 fast food-uri din 10 folosesc ulei de porumb pentru prajire, comparativ cu 20 % din restaurantele cu gestiune familiara. O obisnuinta care ar trebui stearsa, se subliniaza in studiul facut, de preferabil fiind uleiurile de porumb mai saturate, dar in acelasi timp economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *