Ce a fost la inceput?

Diverse surse ne lasa sa intelegem faptul ca, la inceputurile sale, astrologia a facut corp comun cu celelalte arte divinatorii. Aceasta situatie pare logica avand in vedere ca si in momentul primelor civilizatii, ca si astazi, viitorul, si mai ales ceea ce ne poate aduce el, reprezinta o sursa de neliniste. Imaginati-va ce cuprins de angoasa era hindusul cand ramanea somer si se vedea nevoit sa se retraga sa mediteze in padure, cate ganduri negre isi faceau locuitorii Babilonului cand se asteptau la un an greu in afacerile cu bolovani pentru temple, intelegeti cat stres apasa asupra asirianului cand cauta o nevastacompatibila zodiacal cu el, stiind ca va aparea un individ pe nume Hammurabi care va proclama in Codul sau de legi egalitatea intre sexe? Oricum, fie nelinistea, fie curiozitatea i-au determinat pe oameni sa inventeze foarte repede o multime de mijloace cu ajutorul carora sa afle ce le rezerva viitorul, intreg acest grupaj de mijloace a fost reunit de filosofii istoriei sub un singur nume: arte divinatorii. Nu ar fi lipsit de interes sa facem un scurt periplu prin aceasta zona, care este cu mult mai bogata decat v-ati putea imagina. Intrucat se vorbeste mult despre artele divinatorii sau despre ghicit, cum se mai spune popular, dar nimeni nu a explicat publicului ce se ascunde sub aceasta denumire.

Geomantia, divinatia cu ajutorul pamantului, a patruns in Europa in jurul anului 1160 d. Hr. cand Gerardo din Cremona a tradus un tratat de geomantie arab. Se pare ca, la randul lor, arabii detineau secretele acestei arte din India pe care o ocupasera in anul 664 d.Hr. Timp de secole, practicarea geomantiei nu a suferit schimbari, iar un tratat scris in prezent nu poate fi decat o imitatie sau o adaptare in termeni lingvistici moderni a vestitei lucrari La Geomance a lui Cristoforo de Cattano (1558). Din pacate, geomantia nu poate raspunde decat la o singura intrebare, iar procedura de divinatie trebuie reluata pentru a afla noi raspunsuri.

Divinatia yin-yang are la baza combinarea in grupuri repetate a simbolului grafic masculin (yang – linie continua) cu cel feminin (yin — linie discontinua), de unde rezulta o colectie de 64 de figuri sau “hexagrame”. Se poate realiza cu lujere de coada soricelului sau cu betigase. Inceputul acestui tip de divinatie este apreciat in jurul anului 3000 i.Hr., iar primele scrieri si fundamentari teoretice si practice sunt atribuite regelui Wen, care a trait in jurul anului 1000 i.Hr. Yi Jing (I King) sau Cartea Transformarilor reprezinta cheia cea mai importanta in cazul acestei divinatii, ea fiind radacina din care au evoluat ulterior confucianismul si taoismul. Ea reprezinta o simbolistica bazata pe stari de transformare ale celor saizeci si patru de hexagrame, realizand o expresie a legii mutatiilor (yi) si oferind raspunsuri asupra atitudinii, conduitei sau deciziei corecte aplicata intr-un caz concret. Yi Jing nu era consultata pentru a cunoaste viitorul, ci pentru a defini corect situatia prezenta si a stabili modul corect de actiune. Acest mod de abordare o ridica deasupra nivelului cartilor obisnuite de profetie si o transforma intr-o carte de intelepciune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *