Ce nu stiam despre perdelele din perioada Renasterii

Chiar daca in zilele noastre ni se pare perfect normal sa vedem perdele sau draperii la ferestrele caselor, e bine de stiut ca lucrurile nu au stat dintotdeauna asa. Perdelele si draperiile se foloseau inca din trecut, insa nu in forma in care se gasesc acum si in niciun caz nu erau nici atat de diverse ca modele si material.

La sfarsitul secolului al 16-lea acestea cei mai multi inca nu stiau ce sunt acelea perdele. Oamenii isi acopereau ferestrele cu jaluzele de lemn care aveau un rol strict functional. Acestea aveau rolul de a proteja camerele atat de lumina cat si de frig. In scop decorativ erau totusi folosite perdelele prinse la usi. Acestea erau asortate cu elementele decorative de pe pereti.

Perdelele si draperiile erau intalnite in mod special in casele celor cu mai multe posibilitati financiare. Acestia foloseau in mod special catifeaua. Cei mai mari fabricanti in aceasta categorie, au fost Franta si Italia. De-a lungul timpului au inceput sa dezvolte din ce in ce mai mult diverse modele si desene. Desenele care apareau cel mai des erau florile, dar si pasarile sau animalele aflate in miscare. Dincolo de catifea, pentru confectionarea perdelelor mai erau folosite si damascul, inul si matasea.

Din fericire pentru noi, in zilele noastre ne putem achizitiona perdele dintr-o diversitate de materiale, la preturi care sa nu ne distruga bugetul de vacanta, si in acelasi timp sa putem avea in fiecare camera armonia culorilor, dar in acelasi timp sa ne putem proteja de curenti de aer, lumina puternica sau privirile celor care sunt in afara casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *