Ceremoniile funerare in Roma Antica

Oamenii din toate timpurile si din toate partile globului au acordat mortii o importanta deosebita. Astfel, ei au organizat si organizeaza si in ziua de azi ceremonii deosebite cu ocazia acestui eveniment funest. Aceste ceremonii poarta denumirea de funeralii si se desfasoara dupa un anumit plan (cunoscut de organizatorii de pompe funebre), care difera de la un popor la altul, si chiar in cadrul aceluiasi popor, de la o credinta la alta.

Fastul acestor ceremonii funebre variaza in functie de importanta persoanei decedate – locul ocupat in societate, rangurile detinute, situatia financiara. Acest lucru este valabil si azi, precum era si in urma cu 2-3 mii de ani, cand, in Roma Antica, aceste servicii funerare se desfasurau dupa un ritual bine stabilit, la fel de plin de amanunte ca si cel al nuntii.

Ceremoniile funerare in Roma Antica includeau ca element central o procesiune publica la mormant sau la rug, in care defilau mai multe categorii de persoane, intr-o anumita ordine. Astfel, cei ce se ocupau de pompe funebre chemau grupuri de bocitoare, care aveau rolul de a crea o atmosfera cat mai jalnica. In urma lor, veneau in cortegiul mortuar flautisti si dansatori, dintre care unul il reprezenta pe defunct.

Acestora le urmau niste actori, care purtau masti ale mortii si masti de ceara cu chipurile stramosilor raposatului. Dupa acestia urma si cel decedat, transportat intr-un sicriuacoperit cu un lintoliu de purpura, brodat cu fir de aur. In urma cosciugului paseau cei apropiati defunctului. In forum, cortegiul facea un popas, pentru a fi rostit discursul funerar. Viata merita sa fie traita, fie si numai pentru a avea parte, in final, de asemenea servicii funerare.

La inceput, romanii isi incinerau mortii, iar mai tarziu au ales metoda inmormantarii. Insa atat incinerarea, cat si inhumarea, erau interzise in interiorul oraselor, pentru a-i proteja pe preoti de imbolnavirea rezultata in urma atingerii trupurilor moarte si pentru apararea caselor de incendiile care ar fi putut izbucni de la incinerari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *