Cum multitasking- ul ne afecteaza creierul

Cum multitasking- ul ne afecteaza creierul

In cartea sa „The Shallows”, Nicholas Carr exploreaza activitatea proeminenta a creierului pentru a afla cum impartirea energiei pentru rezolvare sau solutionare unor probleme afecteaza calitatea muncii.

Clifford Nass, care a efectuat un studiu pentru a afla ce se intampla atunci cand deliberezi asupra mai multor probleme simultan. Clifford si echipa sa au dat teste cognitive unui grup de oameni care s-au angajat in rutina de multitasking si unui alt grup care a facut multitasking relativ putin. Rezultatul? Multitaskers-urile grele au fost mai usor distrase si le-a fost mai greu sa se concentreze – pana cand Clifford i-a numit „fraieri pentru irelevanta”.

De asemenea, Nicholas Carr afirma ca cercetarile arata ca chiar si deciziile aparent nesemnificative pot avea un efect real asupra productivitatii tale. Acestea pot fi atat de subtile, s-ar putea sa nu-ti dai seama niciodata ca faci efort mental.

De exemplu, in 2008, profesorul de psihiatrie UCLA, Gary Small, a descoperit ca navigatorii web cu experienta au avut o activitate sporita in zonele prefrontale ale creierului asociate cu rezolvarea problemelor si luarea deciziilor, in comparatie cu persoanele care citesc mai multe mass-media.

Potrivit lui Nicholas Carr, „Oricand, ca cititori, ajungem la un link, trebuie sa ne oprim, cel putin o secunda, pentru a permite cortexului nostru prefrontal sa evalueze daca trebuie sau nu sa dam clic pe el. Redirectionarea resurselor noastre mentale, de la citirea cuvintelor la judecati, poate fi imperceptibila pentru noi – creierul nostru este rapid – dar s-a demonstrat ca impiedica intelegerea si pastrarea, in special atunci cand se repeta frecvent. „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *