loc de parcare

Cum sa gasesti intotdeauna loc de parcare (pont de mate)

Pentru ca de ceva timp am o noua problema in fiecare zi (”Eu unde parcheeeez?”) si nu ma simt deloc bine incercuind de sapte ori cladirea de la birou sau blocul unde locuiesc pentru a o rezolva.. am sapat dupa o metoda “inginereasca” (bazata pe calcul matematic) ce garanteaza gasirea unui loc de parcare in *orice imprejurari. Explic imediat.

Evident ca si prima mea reactie a fost “Oa, cum vine asta?” + “Daca poti folosi calculele matematice ca sa gasesti loc de parcare de ce n-o face toata lumea?”. Dupa care am mai citit putin.

Raspunsul mult asteptat vine din doua discipline complementare ale matematicii: probabilitate si statistica. Solutia si metoda mai jos (nu disperati nu intram in calcule laborioase):

Vorbim despre gasirea unui loc de parcare in timpul orelor de trafic maxim cand parcarea e chiar dificila. Chiar daca e sezonul Sarbatorilor (a propos, fix acum) sau pur si simplu dimineata cand toata lumea a ajuns deja la serviciu, incercati varianta urmatoare: cand ajungeti la locatia unde vreti sa parcati, alegeti un loc cu vizibilitate buna, de unde poti vedea cel putin 20 de masini parcate, in lateral sau in fata. Motivul pentru care e buna cifra 20 va fi clarificat mai tarziu. Acum imparte 3 ore (180 de minute) la nimarul de masini parcate, care in cazul de fata este 180/20 -> 9 minute. Uitat-te la ceas si tine minte ora. Intr-un interval de 9 minute de la momentul in care te-ai uitat la ceas – uneori chiar mai devreme – unul dintre cele 20 si ceva de locuri de parcare se va elibera. Matematica ne garanteaza acest lucru. Metoda e testata si are succes intotdeauna. In timp ce altii vor inconjura cu disperare locatia, daca stai pe loc si astepti cu rabdare cele 9 minute iti poti alege “teritoriul” si sa parchezi nestingherit.

Teorema care ne ajuta se numeste Limita Centrala si spune ca majoritatea lucrurilor din jurul nostru pot fi prezise de-a lungul unei curbe. Este vorba despre celebra curba in forma de clopot, cu extremitati care se prelungesc in directii opuse. Un astfel de grafic ne permite sa ghicim si sa prezicem statistici legate de populatie, in cazul nostru populatia de masini parcate undeva. Teorema functioneaza doar daca avem stabilita o anumita dimensiune a populatiei iar numarul cel mai potrivit e de obicei 25. Daca vorbim de masini parcate, numarul 20 va functiona foarte bine dar cu cat reusesti sa vezi mai mult de 20 de masini cu atat va da rezultate mai satisfacatoare.

Evident ca nu putem prezice care dintre masini va pleca prima dar putem sti sigur ca una dintre ele va pleca intr-un interval anume de timp. Pentru a te convinge nu-ti ramane decat sa incerci 🙂

Sumar: Alege un loc de stationare in fata a cel putin 20 de masini parcate. Imparte 180 de minute la numarul masinilor – in acest caz 20, rezulta 9 minute. (Pentru 25 de masini intervalul de timp va fi 7.2 minute sau 7 minute si 12 secunde). O data stabilit intervalul astepti si in scurt timp parchezi fericit**.

*aproape orice imprejurari, no

** da, parchezi fericit.. daca nu cumva in timpul manevrei nu apare din senin un bou care sa-ti fure locul, cum am patit eu azi dimineata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *