Cum se fac retrocedarile

Nu stiu exact cum sta treaba prin alte tari, dar la noi retrocedarile au luat-o razna.

Treaba nu sta deloc roz, deoarece pe pamantul respectiv se afla tot  satul Nadas din judetul Arad. Prin urmare, familia de “nobili” a venit cu executorul judecatoresc si s-a apucat sa dea oamenii afara din casa, pe motiv ca locuiesc pe nedrept pe pamanturile lor. Aici aveti mai multe detalii.Se pare ca unei familii, vezi-doamne descendenti ai grofului maghiar Iosif Grosz, i s-au retrocedat, prin hotarare definitiva si irevocabila, 8700 de hectare de teren. Peste 5000 sunt acoperite de paduri.

Eu inteleg retrocedarile pana la un punct. Adica daca statul roman a luat cu japca proprietati ale familiei tale, e normal sa le vrei inapoi si e corect sa ti le dea. Dar conceptul de “familie” ar trebui sa mearga pana la un punct. Nu sa te trezesti tu ca defapt esti ruda de-a cincea spita cu Stefan cel Mare si sa vii sa ceri Suceava.

Pe de alta parte, statul roman poarta cea mai mare parte din vina. Daca intr-adevar se dovedeste ca i s-au luat anumite proprietati cuiva, iar pe acestea locuiesc acum altii, indivizii respectivi ar trebui despagubiti in bani, dati de la buget. Fara discutii. Asa… statul le retrocedeaza un sat, cu gandul ca si-a luat de-o grija si a scapat ieftin, iar aia se judeca ani de zile si o gramada de oameni raman pe drumuri.

Din cauza sistemului prost, a unor legi date aiurea si a unor interese obscure se ajunge la situatii in care oamenii cer lacul Ipotesti, parcul Cismigiu si mai nou… sate. Si colac peste pupaza – au si castig de cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *