Lily pad

Doua curiozitati ale prezentului

Lumanarea care nu se stinge niciodata

Partile componente ale unei lumanari “normale” sunt: combustibilul (ceara sau parafina) si firul (o ata care absoarbe ceara in timp ce lumanarea arde). In mod normal, in varful firului lumanarii exista o parte incandescenta, suficient de aprinsa incat sa vaporizeze combustibilul, dar nu suficient de calda incat sa aprinda si sa arda vaporii in sine.

Cheia pentru a face o lumanare sa nu se stinga e adaugarea la firul lumanarii o substanta care sa mentina partea incandescenta suficient de calda incat sa functioneze ca inhibitor de vapori.

Aceasta substanta e, in general, praful de magneziu, un metal ce arde in combinatie cu oxigenul. Daca flama se stinge, firul incandescent stimuleaza praful de mazneziu, care in contact cu aerul produce suficienta caldura incat sa reaprinda vaporii, care implicit reaprind lumanarea.

Lilypad – oras plutitor

Bine ati venit pe Lilypad (din engleza nimfa), orasul viitorului: o structura plutitoare, jumatate in apa, jumatate pe uscat, proiectata sa adaposteasca 50 de mii de locuitori supranumiti refugiatii ambientali, care se vor refugia de inaltarea oceanelor cauzat de efectul sera. Dupa parerea creatorului sau, designerul belgian Vincent Callebaut, cand nivelul apei ca creste intre 20 si 90 de cm, prin anul 2100, populatia va gasi adapost in astfel de structuri eco-sustinute si autosuficiente. In centrul insulei, reciclabila cu emisii daunatoare zero, va izvora un lac format din apa de ploaie.

Structura se va autosustine multumita culturilor de apa, energiei alternative si densei vegetatii capabila sa absoarba dioxidul de carbon rezultat din respiratia umana. Toate astea pentru perfecta convietuire a omului cu oceanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *