heroina

Heroina – ce trebuie sa stii despre acest drog

Sumar:

Heroina este o substanta semi-sintetica, derivata a morfinei. A aparut in 1895, ca produs al firmei germane Bayer. Se dorea a fi un substitut al morfinei, ce era folosita des ca substanta recreationala in acea perioada. Desi cei de la Bayer sustineau ca nu provoaca dependenta, in scurt timp s-a dovedit ca este una dintre cele mai puternice substante la acest capitol.

Moduri de administrare:

Heroina poate fi administrata in diverse moduri: fumata, trasa pe nas, injectata (intravenos sau intramuscular), consumata oral sau inserata anal. Utilizatorii prefera injectiile intravenoase deoarece asigura un circuit rapid al heroinei spre creier insa pericolul este mult mai mare decat in cazul “snorting-ului” (prefer sa folosesc acest termen in loc de “tras pe nas” – nu am gasit un echivalent potrivit in limba romana) sau al fumatului.

Efecte pe termen scurt:

Efectele pe termen scurt ale drogului apar foarte rapid, chiar si dupa 2 minute de la administrare in cazul unei injectii. Acestea sunt variate: euforie, ameteala, stari de voma, mancarimi, somnolenta, tensiune scazuta, transpiratie, mioza si clatinari involuntare ale capului (nodding).

Efecte pe termen lung:

Efectele pe termen lung apar dupa administrari regulate pe perioade intinse de timp si pot fi severe: dependenta psihologica, toleranta, vene prabusite, pneumonie, boli ale ficatului si boli transmisiblie ce pot fi contactate datorita nerespectarii normelor de protectie in cazul folosirii seringilor si acelor nesterilizate in prealabil (in cazul folosirilor multiple).

Efecte ale retragerii din corp:

Simptomele retragerii variaza in functie de doza administrata, modul de administrare folosit si timpul trecut de la ultima doza. Efectele apar intre 6-24hr si pot dura pana la cateva zile: Unele dintre aceste efecte sunt: diaree, pupile dilatate, transpiratie (rece), friguri, insomnie, dorinta puternica pentru drog, stari de voma, anxietate, depresie, disconfort general, dureri puternice de oase si muschi, crampe, stranut, ochi inlacrimati.

Efectele unei supradoze:

Supradoza este un pericol demn de luat in consdierare in cazul consumului de heroina. Cele mai intalnite cauze sunt folosirea unei doze mari dupa o pauza (timp in care toleranta a scazut) sau folosirea unei doze prea pure in mod involuntar. Efectele sunt variate si trebuie sa declanseze alarma in cazul unui observator: spasme, respiratie incetinita, gura uscata, piele rece, limba decolorata, unghii si buze vinete, puls scazut, delir si coma.

Ce poti face pentru un om ce a luat o supradoza de heroina:

In primul rand, suna o ambulanta! Nu este recomandabil sa anunti ca persoana in cauza a luat o supradoza (fapt ce ar putea atrage si politia) ci sa anunti ca persoana respectiva este inconstienta. Ofera detalii doar cand medicii apar. Apoi, nu-ti fie frica de faptul ca politia ar putea aparea, este mai bine ca politia sa se ocupe de consumul de droguri decat de un deces.

Pune persoana respectiva in pozitia corecta: pe o parte, cu un picior si o mana ca puncte de sprijin. Verifica daca persoana respira si ai grija sa nu isi inghita limba.

Ce nu este indicat sa faci intr-o situatie de supradoza:

Nu pleca de la locul faptei, am spus de ce mai sus. Nu incerca sa plimbi persoana respectiva, s-ar putea sa cada si sa se raneasca. Nu ii baga intr-o cada plina cu apa rece: ar putea muri inecati sau din cauza frigului. Nu ii lovi ca sa vezi daca raspund la stimului [poti sa iti freci pumnul pe sternul lor, daca nu reactioneaza inseamna ca sunt inconstienti]. Nu ii injecta cu sare, tehnica este ineficienta, o astfel de injectie fiind folosita doar pentru a tine vena deschisa.

Dependenta de heroina nu se instaleaza de la prima utilizare. Cazuri rare ale acestei intamplari apar in cazul unei injectii intravenoase, in rest, dependenta se instaleaza dupa minim 4-6 zile de folosire constanta a drogului.

_____________________________
Ghidul are un rol informativ si poate candva, v-ar putea fi de ajutor ce ati citit aici, ca nu stiti pe langa cine stati si in ce situatie ajunge respectivul. Vor mai urma si alte informatii despre alte droguri.

Un gând despre “Heroina – ce trebuie sa stii despre acest drog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *