Importanta networkingului in cautarea unui job

In deschiderea acestui articol doresc sa mentionez foarte clar ca atunci cand fac referire la networking, nu ma refer la clasicul si peiorativul PCR (pile-cunostinte-relatii). Nu confundati networkingul profesional si social cu angajarea contra mita sau diverse avantaje sau cu practica unora de a angaja rude incompetente. Nu sustin astfel de practici si consider ca dauneaza dezvoltarii sanatoase a pietei fortei de munca si a economiei.

A cauta pe site-urile de recrutare, a trimite CV-uri si a astepta sa fim chemati la interviu, pur si simplu nu mai este de ajuns cand este vorba de gasirea unui job.

Un nou termen trebuie sa ne intre in vocabular si in constiinta, iar acest termen este networkingul (socializarea profesionala).

Poti sa faci networking online, care nu te costa nimic, decat timp, pe diverse platforme (linkedin, twitter, facebook, bloguri, forumuri etc) si in viata reala, participand la diferite evenimente, conferinte, seminarii etc, care la randul lor sunt accesibile sau chiar gratuite, de multe ori [vezi seria de evenimente GoodJob!].

Un aspect foarte important este reluarea legaturilor cu vechii colegi de scoala si de munca, acesta este un detaliu ce nu trebuie ignorat. Exista atatea site-uri dedicate socializarii online si chiar pentru a mentine sau relua legaturile cu fostii colegi. Poti sa suni oamenii pe care nu i-ai mai vazut sau auzit de mult. Nu neaparat pentru a-i intreba de un job, ci in primul rand pentru a-i intreba de sanatate, de familie si de serviciu, iar mai apoi se poate mentiona ca daca stie pe cineva care cauta un profesionist bun in domeniul in care ai competente, sa te anunte.

Cand participi la evenimente, implica-te si pune intrebari, iar in pauze participa la discutii. Ofera si colecteaza cat mai multe carti de vizita. Fa-te remarcat. Fii curios. Invata.

La pagina 57 din cartea mea vei vedea cum a reusit un prieten bun de-al meu sa se foloseasca de puterea networkingului pentru a primi chiar mai multe oferte de job, iar povestea este adevarata si se intampla intr-un moment cand toate pareau sa-i mearga rau amicului meu.

Nu spun ca networkingul singur iti garanteaza o slujba, dar cu siguranta ca daca te vei stradui si vei incerca toate mijloacele si metodele posibile pentru a te angaja, vei fi mai aproape de realizare si de jobul visat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *