Cos de fum MaxStyl

Informatii utile despre cosurile de fum

Conform specialistilor, hornul este un ansamblu mult mai important pentru procesul de ardere a lemnului uscat, spre deosebire de alte detalii, precum constructia sobei sau semineul in sine. Acest lucru inseamna ca nu este obligatoriu sa existe un semn de egalitate intre soba si cosul de fum ales, ci calitatea poate inclina in favoarea celui de-al doilea element.

Ca un argument suprem, cel putin 80% dintre problemele legate de arderea lemnului sunt relationate cu o lipsa la nivelul cosului de fum instalat in cadrul proprietatii, restul datoriandu-se izolatiei precare.

Si totusi, care sunt aspectele la care puteti lucra pentru a imbunatati performantele unui cos de fum deja instalat ori pentru a va asigura de faptul ca montati inca din prima instanta un cos de fum bun pentru cerintele sobei voastre?

Inaltimea cosului de fum este primul aspect care ar trebui sa va capteze atentia, iar din acest punct de vedere se aplica zicala – „cu cat mai inalt, cu atat mai bun”. Ca si in cazul hainelor, de exemplu, este mult mai usor sa se efectueze modificari asupra unui cos de fum cu inaltime mai mare decat asupra unui cos de fum scurt, al carui traseu este mai dificil de modificat. In cazul unui horn prea lung, specialistul poate interveni pentru reducerea aerului. Ca repere fixe, este recomandat ca inaltimea sa atinga un mimin de 91 de cm, masurat de la locul in care cosul iese de pe suprafata acoperisului si pana la capatul superior.

Burlan pentru cosul de fum

Sursa foto: http://maxstyl.com

Diametrul cosului este la fel de important pentru ca influenteaza curentii existenti la nivelul hornului. Aici, problema poate aparea in sensul opus, caci un diametru prea mare poate determina racirea completa a fumului, astfel incat acesta se va ridica destul de greu spre gura de iesire. Daca nu doriti sa va confruntati cu un flux incetinit de eliminare a fumului toxic, atunci ar trebui sa-l calibrati dupa diametrul pe care il prezinta orificiul aragazului, ori sa-l redimensionati cu un burlan mai mic.

Existenta ramificatiilor poate aduce un plus la nivelul designului, insa nu se poate afirma faptul ca este benefica din punctul de vedere al eficientei procesului de aerisire. Aceste ramificatii scad destul de drastic viteza de evacuare a fumului, dupa o regula geometrica simpla – astfel, la fiecare unghi ce masoara 90 de grade se poate spune ca inaltimea propriu – zisa a cosului este diminuata cu aproximativ 1,5 metri, iar acest lucru se multiplica o data cu sporirea numarului de ramificatii. Specialistii recomanda fie sa luati in calcul aceasta regula, fie sa renuntati complet la ramificatiile cosului de fum.

Forma cosului de fum este un alt factor decisiv, alaturi de gradul de izolare al hornului. Astfel, cel mai bun pare a fi formatul rotund, privit in antiteza cu cel dreptunghiular. In ambele cazuri, indiferent de materialul ales pentru constructia hornului, un strat izolator este esential pentru a mentine un grad optim de caldura in interiorul hornului, astfel incat sa nu se incetineasca procesyl de aerisire si de evacuare a fumului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *