Culori

Ingrediente naturale pentru culori de vis

Incerc sa perfectionez tehnica asta de vreo trei ani. Constatari:
1. Daca pornesti cu oua brune din start, culorile ies mai intense. Logic.
2. Zeama in care au fiert intai foi de ceapa (multe) da un rosu-caramiziu intens, absolut minunat.
3. Fiertura de sfecla rosie rezulta intr-un rosu burgund, exact din care mi-as dori o bluza si-un ruj.
4. Turmericul singur, pe ou brun, da un mustar-oliv interesant. Sofranul adevarat, zau, e prea scump si prea rafinat pentru vopsit oua.
5. La afine am renuntat dupa prima incercare. Albastrul lor e prea palid. Varza rosie se spune ca ar da un albastru mai intens, dar n-am incercat.

Problema: ca sa se fixeze culoarea, e nevoie si de-un pic de otet, zice-se. Otetul slabeste, insa, coaja, care se fisureaza invizibil si lasa culoarea sa patrunda in interior. Nu-i bai, ca-i naturala, dar oul nu mai e imaculat. Plus ca asa, cu coaja nu chiar dura, oul se si sparge usor.

La anul incerc sa fierb ouale inainte (nu prea tari) si sa le pun in zeama colorata fierbinte, sa stea acolo pana a doua zi, sa se intareasca mai bine si sa se coloreze.

PS Pentru niste oua machiate, dar cu gust (ha!), google “chinese marbled eggs”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *