fotograf

Interviu cu Alex, un bun fotograf de pe meleagurile noastre

Are un blog foto de mai bine de patru ani, timp în care a învăţat că, pe lângă pasiune, consecvenţa este busola spre mai sus… Alex reuşeşte să îmbine pasiunea pentru fotografie cu viaţa de zi cu zi, nu se lasă prins în cotidian, documentează şi împărtăşeşte experienţele sale celor care îl urmăresc.

Defineşte fotografia în trei cuvinte.

Pasiune, artă, viaţă.

Ce rol joacă fotografia în viaţa ta?

Atunci când priveşti prin obiectivul aparatului de fotografiat păşeşti într-o altă lume… O lume în care totul prinde sensul pe care vrei tu să îl aibă. Ca fotograf eşti, practic, un mic demiurg, care are libertatea să demonteze şi să reconstruiască lumea cu care intră în contact prin intermediul obiectivului. Fotografia este una dintre cele mai frumoase pasiuni, dacă ştii să o cultivi, să o dezvolţi, să te perfecţionezi în fiecare zi.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit legat de fotografie? De la cine?

Apreciez activitatea de o viaţă a lui Richard Avedon. Asta este adevărata pasiune pentru fotografie.

Care a fost cea mai neplăcută experienţă legată de fotografie?

Mi-am cumpărat un aparat bun, nou. În mai puţin de o lună s-a stricat, a stat în service 15 zile. Mi l-au dat înapoi fără jumătate dintre şuruburile de la exterior. Cine ştie cum era în interior? No comment. Made in Romania.

Cât de mult te influenţează opinia publicului?

Trebuie să respecţi opinia publicului. Şi cu ajutorul criticii te perfecţionezi. Atâta timp cât este o critică constructivă, la obiect, învăţ din ea. Din păcate, în online-ul de la noi s-a dezvoltat o întreagă masă de „creatori de conţinut”, care nu ştiu decât să atace, să critice fără fundament. Cu siguranţă, din ignoranţă şi plictiseală…

Dacă ar fi să alegi un singur kit pentru a fotografia toată viaţa, care ar fi acela? De ce?

Clar un Canon EOS 5D Mark II. După mine, acest model este cam tot ce îţi poţi dori de la un aparat de fotografiat.

Cum te promovezi ca fotograf?

Blogul meu este primul mod de promovare. Am intrat în al patrulea an de când îl am şi îmi face plăcere să scriu zilnic. Reţelele sociale au un rol foarte important astăzi, deoarece toată lumea le foloseşte. Sunt pe locul şase în Zelist şi le mulţumesc celor peste 400 de bloggeri care fac link către mine sau mă menţionează în articole zilnic. Veţi mai găsi articole şi fotografii semnate de mine şi în Evenimentul Zilei, VOX, Pandora, Stiri de bine, Avola, Bad or Good, Fotografia – pasiunea mea. De asemenea, colaborez foarte bine cu Q Magazine.

Programele de editare foto mă ajută să… modific, în general, unele încadrări şi să saturez unele culori. Atât.

Timpul m-a învăţat că… perseverenţa stă la baza unor fotografii din ce în ce mai bune.

Dacă n-ar fi fost fotografia… mi-aş fi dorit să pot desena. Am şi avem norocul unei revoluţii fotografice pornită, în trecut, de Kodak, şi continuată zi de zi, în întreaga lume. Oamenii au început să privească lentila aparatului foto şi să zâmbească.

Te rog să alegi o singură fotografie care să îţi reprezinte portofoliul şi să îmi scrii în câteva rânduri povestea sa şi motivul pentru care ai ales-o.

Înainte de frigul iernii pădurea trece, încet, în adormire. Fiecare ar trebui să găsească timp să îşi aştearnă privirea pe un covor de frunze fără de suflet. Când vântul suflă din ce în ce mai tare ia cu el ploaie sau nori, copacii rămân în urmă. Atunci ar trebui să le fim alături. Este singura lor alinare. Fiecare are să vă spună o poveste…

Continuaţi să fotografiaţi şi să zâmbiţi! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *