televizor curbat

Istoria televizoarelor

Televizorul a reusit pur si simplu sa schimbe lumea in mai putin de un secol de la aparitia lui. Anterior aparitiei lui, informatiile erau transmise pe unde radio sau prin intermediul presei scrise. Ulterior, posibilitatea de a aduce imagini in miscare in cat mai multe case a facut ca multi dintre decidentii de pe intregul glob sa influenteze, sa isi impuna punctul de vedere mult mai usor. Astfel, nu e deloc gresit sa spunem ca televizorul a reusit sa schimbe lumea, formele de guvernamant, sa schimbe guverne, presedinti sau sa nasca si sa puna capat unor revolutii.

Astazi, televizorul s-a transformat enorm si continua sa se transforme. Exista tari in care banala cutie de lemne care da impresia ca are concentrata intreaga lume in ea nu se mai gaseste decat in muzee. Tot mai multe gospodarii cauta acum sa isi cumpere cel mai bun smart tv, fiind mult mai usoare si cu o imagine cat mai clara, dar si cu numeroase functionalitati.

Primele televizoare au fost comercializate in 1929 si costau o avere, aproximativ echivalentul a 12.000 de dolari (valoarea de astazi). In acel an Baird pune bazele dezvoltarii televizorului in Germania, insa prima compania care a comercializat televizorul a fost deschisa in Franta de acesta si Bernard Natan.

Televizorul era evident alb-negru si avea o dimensiune mult mai mare decat aparatele de astazi. Baird a fost cel care a facut in 1926 prima demontratie a unei transmisii de televiziune. Primii pasi in aparitia televizorului nu au fost facuti de acesta. In 1873 Willoughbi Smith a descoperit fotoconductia de seleniu, iar in 1884 Paul Gottlieb Nipkow a pus in valoare principiul de disc rotativ (primul televizor electromecanic).

Marea Criza care a inceput in acel an a taiat oarecum din avantul dezvoltarii televizorului. Mult timp televizorul a reprezentat ceva inovativ dar oarecum inutil deoarece primul serviciu public de televiziune a fost lansat de BBC abia in 1937. Pana atunci acestea erau folosite pe post de radio. Pana la aparitia televizoarelor color acestea functionau atat ca radiouri cat si ca televizoare.

Compania germana Telefunken a introdus in 1934 tubul catodic. Deoarece Al Doilea Razboi Mondial s-a desfasurat cu preponderenta in Europa si Asia, Statele Unite ale Americii s-au dezvoltat mai repede in perioada postbelica pentru ca nu au trebuit sa reconstruiasca, iar televizoarele ajunsesera in casele a aproximativ 90% dintre americani pana in 1962. La acest avans a contribuit si Motorola care a scos in 1947 un televizor de sase ori mai ieftin.

Televizoarele s-au raspandit apoi si in Europa si ulterior in toata lumea. Primele televizoare color au fost produse de Toshiba in 1959 si au inceput sa fie comercializate din 1960. SUA a fost prima tara in care numarul televizoarelor color vandute intr-un an l-a depasit pe cel al televizoarelor alb-negru. Se intampla in 1971. In Europa de Vest acestea au inceput sa devina populare abia in in anii 80.

Evolutia televizorului in ultimele trei decenii este cunoscuta de toti. E interesant faptul ca multi dintre oameni au ajuns sa nu cunoasca cat de avansate sunt televizoarele de astazi pentru ca in aproape fiecare luna apare ceva inovativ, iar daca nu urmarim acest domeniu, este foarte greu sa stim cat de avansate sunt televizoarele de astazi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *