loc de veci

Loc rezervat

Nu stiu cum sta treaba prin alte tari, dar la noi mosnegii sunt al  dracului de morbizi.

Cum ies la pensie, cum se-apuca de planificat propria inmormantare.  Bunicu-meu si-a tinut in pod prosoapele pentru pomeni si scandurile pentru sicriu vreo 20 de ani. Auzisem recent de un individ care si-a facut sicriul tot asa, preventiv, cu vreo 20 de ani inainte de moarte, iar cand a fost vremea sa-l aseze-n el, nu mai incapea. Intre timp omul s-a ingrasat cateva zeci de kilograme.

Nu mai zic de vizitele la bunici.
Dupa o anumita varsta, in orice discutie trebuie sa mai bage ei cate-un “nu mai ajung eu la anul”, sau“cine stie dac-am sa mai apuc“.

Altii la 70 de ani se gandesc la insuratoare, iar bunici nostri de pe la 65 de ani se gandesc daca sa-si faca o cruce de lemn sau monument de marmura.

E clar ca toata lumea trece pe plaiuri verzi, dar e enervant sa-i auzi cum se pregatesc de moarte, de parca maine le-ar face cineva pocinogul.

Mi-am adus aminte de morbiditatea asta timpurie a romanilor deoarece acum cateva zile am trecut pe langa un cimitir (este aici in Botosani un fel de “baza de agrement” care se invecineaza cu tintirimul) si am vazut ca s-a extins serios fata de cum mi-l aminteam eu.

Partea interesanta e ca pe o suprafata destul de mare s-au construit cruci, cavouri si alte monumente din astea funerare fara ca proprietarii sa fi… predat bocancii. Adicatelea vezi frumos doua cruci una langa alta, cu nume si poze, cu data nasterii, iar la data mortii e lasat spatiu liber.

Oamenii si-au rezervat loc, si-au facut mormintele, si-au pus flori, iar in timpul liber dau o fuga sa-si niveleze gazonul care le va servi drept acoperis vesnic.

Inteleg ca atunci cand moare unul din parteneri, celalalt sa-si “prinda” loc langa el / ea. Dar atata vreme cat ambii soti sunt vii, nu vad ce-i cu graba asta. Nu mai pot oamenii sa doarma noptile de teama ca n-or mai prinde loc in cimitir.

Nu stiu cum e treaba cu locurile de veci, daca se platesc o singura data sau anual… Dar in cazul in care trebuie platite periodic, nu prea iesi bine  sa ti-l cumperi cat esti in viata.

Eu n-as face nici un fel de pregatire pentru The End. Nu-i practic sa faci investitii pentru chestii pe care n-o sa le folosesti. Ma gandesc ca n-o sa ramana nimeni neingropat.

Am un prieten care inca spera ca pana i-o suna ceasul, vor descoperi astia un leac pentru viata vesnica.

Un gând despre “Loc rezervat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *