Mersul la facultate. Scolerii de azi

Acum de cand BAC-ul nu mai este o siguranta, sper ca oamenii sa revina cu picioarele pe pamant. Nu de alta, dar in ultimii ani o luasera razna cu totii cand venea vorba de mersul la facultate. Adica nici nu se punea problema ca un absolvent de liceu sa nu mearga la facultate. Indiferent daca-l ajuta scafarlia sau nu.

Nu zic, toata lumea are dreptul sa fie student, dar sunt o serie de indivizi care abia au tarait un 5 prin liceu. Nu pot s-o spun frumos si nici n-am interes: aia nu au ce cauta la facultate.

Ascultam prosternat diverse conversatii unde parintii se chinuiau sa se hotarasca la ce facultate va merge plodul lor . Asta cand ipochimenul picase BAC-ul si cand a fost corijent in fiecare an.

In ultima perioada s-a instaurat la romani ideea ca un copil trebuie sa faca scoala generala, liceul si facultatea. Obligatoriu. Inteleg ca fiecare parinte vrea ce-i mai bun pentru copilul lui,  dar ar trebui sa realizeze ca nu toti se nasc genii. Stiu ca orice copil e frumos si desptept pentru ma-sa si tacsu, dar o doza de realism sau o palma peste ceafa n-ar strica. Pentru unii.

Odrasla ta nu stie ca exista si cuvinte care se termina cu doi de “i”, dar tu vrei sa-l faci academician.

Si cum sistemul nostru de invatamant functioneaza la fel de bine ca loganu’ , uite ca toti reuseau sa intre la vreo facultate, toti terminau si dupa aia se duceau in Spania sau se apucau de bisnita. Dar acum s-a terminat si cu mersul in occident si cu bisnita.  Producem anual mii de ingineri si de ecnomisti, pentru ca asa-i cool. De asta ne merge prost, pentru ca suntem fuduli. La noi nu-i cool sa lucrezi in fabrica, sa ai o meserie, sa stii sa faci ceva util, productiv. Am fost prin strainatate si ma miram cum indivizi de varsta mea spuneau cu seninatate ca lucreaza ca muncitori in constructii, ca lucreaza la linia de asamblare intr-o fabrica sau la colectat de fier vechi. Oamenii trateaza locul de munca doar ca pe o chestie care le aduce bani. Atat. Pentru nimeni nu-i o rusine locul de munca.  Doar la noi mentalitatea-i pe dos.

Inainte oamenii se mandreau ca erau mecanici, tamplari, zidari, etc. Acum daca nu lucrezi in PR, HR sau Social Media inseamna ca esti loser.

Ma intreb, daca tot merge in ritmul asta, peste vreo 20 de ani cine dracu ma mai produce ceva? Cine va mai construi case, cine va mai lucra in fabrici si asa mai departe.

Ne apucam toti sa lucram in “servicii”, pana cand n-o sa mai avem cui oferi serviciile respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *