manusi sudor

Meseria de sudor, atributii si riscuri

Pentru a putea vorbi despre riscurile pe care le presupune meseria de sudor, de preferat ar fi sa oferim o descriere succinta a acesteia. Operatorul de sudura este persoana care trebuie sa efectueze conexiuni intre diverse parti metalice prin intermediul tehnicilor de sudura. Unele dintre acestea presupun folosirea unor utilaje speciale, in timp ce altele se realizeaza intr-un mediu ambiant care indeplineste anumite reguli: temperaturi inalte, prezenta obligatorie a unor tipuri de gaze si asa mai departe.

Care sunt atributiile acestui post? Unele multiple, dupa cum urmeaza. In primul rand, rolul sudorului este acela de a pregati suprafetele care vor fi sudate, indiferent de tehnica la care apeleaza. Cum le pregateste? Procesul este unui destul de complex, avand in vedere faptul ca trebuie sa se niveleze suprafetele ce urmeaza  a fi sudate, dar si sa le trateze cu substante speciale. Mai apoi, sudorul se va ocupa de pregatirea amanuntita a echipamentului pe care il foloseste.

Din perspectiva procesului propriu – zis de sudura, operatorul se ingrijeste de rezistenta sudurii, dar si de asamblarea ulterioara a pieselor pentru a constitui un intreg. Dupa ce isi alege metoda de taiere, prin intermediul plasmei sau al laserului, specialistul va avea grija sa imbine perfect muchiile portiunilor metalice sudate, dar si sa le finiseze. Asa cum am spus, tehnicile de sudura sunt multe la numar, cele mai proliferate in cadrul atelierelor de profil fiind sudura cu gaz, cea cu arc electric, dar si cea cu argon.

In ce spatii se desfasoara activitatea unui operator de sudura?

Intr-un atelier de specialitate, ori in conditii mult mai vitrege de lucru. Nu putine la numar sunt cazurile in care specialistii lucreaza pe santiere ( navale sau de constructii), in fabrici, in uzine sau in peisajul agricol.

Care sunt riscurile pe care si le asuma o persoana ce practica aceasta meserie?

Ca la orice alt job solicitant, riscurile nu intarzie sa apara si, de data aceasta, repercusiunile se resfrang asupra sanatatii. Pornind de la faptul ca mesterii sudori lucreaza intr-un mediu ambiant asaltat de praf, scantei, flama, compusi chimici si mult zgomot, acestia trebuie sa intre in posesia echipamentelor de protectie pentru a-si feri corpul de accidente neprevazute. O pereche de manusi sudor, o salopeta confortabila si impermeabila, dar si o pereche rezistenta de bocanci ar trebui sa fie articolele trecute in fruntea listei de prioritati.

Piesele precizate in paragraful anterior ar trebui sa reprezinte necesarul minim, insa la nevoie puteti adauga echipamentului o masca de oxigen pentru a va proteja caile respiratorii in timpul lucrului. Iar daca echipamentul de protectie este unul accesibil din punct de vedere financiar, majoritatea mesterilor au de suferit prin prisma dotarilor „de ultima generatie” pe care le primesc la locul de munca. Pentru a-si indeplini atributiile, un sudor profesionist ar trebui sa aiba la indemana unelte de mana, prese, cantitati suficiente de gaze inerte, precum si tuburi de oxigen.

Lasand deoparte atributiile dificile si riscurile pe care le atrage dupa sine aceasta meserie, important este sa va insusiti principalele caracteristici pe care trebuie sa le posede un sudor: viziunea tehnica, influenta sa fiind una de cel putin 50%, increderea in propriile maini, indemanarea, reactiile rapide, vederea excelenta, dar si cunostintele teoretice si practice, ambele acumulate dintr-un mediu de invatare.

Un gând despre “Meseria de sudor, atributii si riscuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *