stiinta si arta

Moartea ca pasiune, știință și artă

Cu toții avem pasiuni. Aproape că nu putem trăi fără pasiuni. Unele sunt foarte comune, altele mai rare și chiar ciudate. Fie că ne place să citim, să pescuim, să dansăm, să jucăm șah, să cântăm, să jucăm fotbal, să ne uităm la filme bune, toate fac ca timpul nostru liber să treacă mai ușor și mai interesant. Sunt activități care ne relaxează. În general, ne place să abordăm partea pozitivă, partea luminoasă a pasiunilor noastre. Pescuitul ne oferă satisfacția de a prinde pești, nu ne gândim deloc la faptul că omorâm acei pești. La fotbal ne place competiția și mișcarea în sine, nu ne gândim la accidentările pe care le putem suferi.

Dar sunt și oameni pasionați de partea întunecată a vieții. Despre Marius Rotar se poate să nu fi auzit tocmai lucruri ortodoxe. Și asta nu-i de mirare având în vedere pasiunea lui mai stranie pentru moarte, murire și tot ce are legătură cu acest domeniu. A dezvoltat o temă considerată tabu și a ridicat moartea și murirea la rang de pasiune, știință și artă. A scris lucrări despre istoria morții, despre modul în care a fost percepută de-a lungul timpului, a cercetat despre cimitirele și crematoriile din România, ba a mai și publicat lucrări apreciate în acest domeniu.

Acum are o conferință internațională despre moarte și murire, probabil una dintre cele mai internaționalizate conferințe științifice organizată vreodată în Alba Iulia. Un eveniment care intră direct în seria evenimentelor culturale care se desfășoară în această toamnă în oraș. Este vorba despre a IV-a ediție a conferinței Dying and Death in 18th – 21st Century Europe, care va avea deschiderea oficială joi, 28 aprilie 2016 de la ora 09:30 în Sala A9 a Universităţii “1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia.

Este unica conferință despre murire și moarte din Centrul și Sud-estul Europei, la care iau parte 86 de participanți, din care 49 de străini, din 19 țări: România, Slovenia, Franța, Marea Britanie, Polonia, Letonia, Lituania, Germania, Turcia, Macedonia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Olanda, Israel, Ungaria, Italia, Cehia și Albania.

La organizarea acestui eveniment și-au adus aportul și instituții precum Universitatea “1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Ariodanate Fabretti Foundation, Universita degli Studi Torino și Muzeul Naţional al Unirii, partenerii acestei manifestări ştiinţifice fiind ANCS – România, Amurg. Romanian Cremation Association, the Romanian Association for Death Studies și Centro Culturalle Italiono „G.M. Visconti” din Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *