incredere

Ne bazăm pe încredere!

Mă gândeam zilele astea că, în toate împrejurările vieţii ne bazăm, mai mult sau mai puţin, pe încredere. Aproape orice acţiune pe care o facem cere, din partea noastră, un dram de încredere involuntară în oamenii de lângă noi, în tehnologia pe care o folosim, în lege sau în intuiţie pe care o avem.

Când mergem la cumpărături ne bazăm pe încredere în comercianţi şi în faptul că aceştia respectă legea şi nu pun în vânzare produse dăunătoare. Ne bazăm pe încrederea în vânzătorul care nu ne dă, ca rest, bani falşi. Ne bazăm pe încrederea în faptul că produsul cumpărat conţine exact incredientele specificate pe ambalaj şi nu altele. Ne încredem că pâinea cumpărată este proaspătă şi că data fabricaţiei înscrisă pe ambalaj este cea reală.

Ne bazăm pe încredere în momentul în care suntem la volan. Ne încredem în frânele maşinii, ne încredem în ceilalţi participanţi la trafic. Nu avem cum să fim siguri că individul din BMW-ul de la semafor nu va trece pe roşu şi ne va lovi în plin, dar ne încredem că va respecta legea şi nu o va face. Ne încredem în faptul că indicatorul de combustibil arată valoarea reală şi că nu ne vom trezi în pană de benzină.

Ne încredem în firma de cablu şi internet care ne va furniza exact serviciile cerute la standardele specificate în contract şi că nu vom plăti mai mult pentru servicii de calitate inferioară. Ne încredem în operatorii de telefonie mobilă şi în faptul că nu ne vor impune costuri suplimentare, altele decât cele pentru serviciile folosite. Ne încredem în smartphoneuri, în GPS, sau în alte gadgeturi şi de multe ori le dăm credit total, fără a ne gândi cât de puţin că ar putea da greş.

Zilnic, fără să conştientizăm de fiecare dată, ne încredem în tot ceea ce se află şi se întâmplă în jurul nostru. Cu toate astea, de multe ori, ne vine foarte greu, dacă nu imposibil să ne încredem în ceea ce spun sau fac oameni pe care-i ştim de multă vreme şi care nu ne-au dezamăgit până acum şi nici nu ar avea motive să o facă. Oare, de ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *