lume ideala

Ni se vinde o lume ideală. Ireală!

Ni se afişează zilnic în faţa ochilor. În on-line, în off-line, la radio, la tv. Pe stradă, la muncă, în mijloacele de transoprt. Este peste tot. Lumea ideală.

Acea lume în care oamenii zâmbesc fericiţi din panourile publicitare la asigurări de viaţă, acea lume din clipurile cu femei fatale, trase prin standardele universale ale caselor de modă, având busturi siliconate şi forme photoshopate, lumea în care există doar corporații care plătesc regește și care nu asupresc angajații cu muncă peste program, lumea cu peisaje de munte cu un verde pătrunzător, lumea cu spoturi publicitare la autoturisme impecabile, lustruite în amănunt și fără fir de praf.

Lumea ideală e lumea în care băncile dau credit, fără limită, pentru oricare dintre proiectele tale de viitor, e lumea în care să vii la job e o plăcere, nu o obligație, e lumea de pe coperțile revistelor religioase, în care leii stau alături de miei și toate rasele pământului conviețuiesc fericite pe plaiuri mirifice. E lumea în care preparatele din meniul restaurantelor flirtează delicios cu papilele gustative fără a fi stresate de prețul pe care-l vei plăti mai apoi. Totul în jurul nostru vrea să ne sugereze o lume ideală, fără griji, fără obstacole, fără umbră de tristețe.

Toată această lume are la bază aspectul comercial al vremurilor pe care le trăim. Ni se vând iluzii. Trăim ca să consumăm, iar dacă tot consumăm hrană, îmbrăcăminte sau servicii, de ce să nu consumăm tot ce-i mai bun?

Iar dacă consumăm și folosim tot ceea ce-i mai bun, nu înseamnă că trăim într-o lume ideală?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *