supa

O supa delicioasa

Ma cearta Geta Energeta, din doua in doua saptamani cand ne intalnim, eu stand intinsa sub un prosop cald si ea manevrandu-mi cu grija muschii inclestati, ca de ce sunt atat de slaba. Ea e maseusa priceputa, dar are simturi ascutite, limba si mai si, iar ochii nu-i tradeaza ulimii 15 din cei 62 de ani pe care spune ca ii are. E mare lucru asta. In plus e un om care gaseste bucurie in orice, are pofta de ras mereu si te iscodeste pana cand iti asterni inaintea ei si gandurile toate nu doar trupul gol.

Imi zice de vreo doua luni ca duc pe picioare o raceala. Simte ea niste galme nu stiu unde pe umeri, unde limfa s-a strans din cauza blestematului de calculator la care va scriu acum. “Nu stiu ce vrei sa faci tu draguto cu viata ta” imi spune suspinand in timp ce se chinuie sa-mi desfunde canalele limfatice, “dar mai lasa computerul ala, macar dupa serviciu”. “Da, Geta” ii mormai cu fata afundata in perna, incercand de fapt sa atipesc si s-o las sa faca ce se pricepe mai bine. Dar ea insista cu raceala asta ascunsa undeva in corpul meu si ma imboldeste iar. “Dar nici nu ai tusit?”. “Nu, Geta”.

Probabil de la cantitatile enorme de fructe pe care le mananci, concluzioneaza ea, cumva impacata ca am un colac de salvare. Dar totusi, ca sa ma pun complet pe picioare nu se lasa pana cand nu promit ca o sa fac o supa in care o sa pun ceapa cu nemiluita. Tot ea, mi-a mai dat una de ciuperci, pe care am savurat-o cu placere. Si pentru ca e a patra oara cand aud reteta am sa v-o spun si voua.

Ingredientul magic este ceapa. Ea are puterea sa scoata raceala din corp. Stiu si copiii mici asta nu numai Geta 🙂

Deci patru cepe (cat pumnii mei a zis ea si m-am gandit ca reperul asta o sa va ajute 🙂 )

Doi dovlecei, spalati si taiati in cuburi

Doi morcovi

Un cartof (daca va place supa/piure)

Toate fierb intr-un litru de apa, care se completeaza pe masura ce scade. Stie ea ca eu nu mananc decat o data dintr-o mancare, dar daca nu faceti ca mine, puteti dubla cantitatile. Dupa ce fierb la foc mic, mic bagati blenderul in ele si gata. Dar inainte de pasare, scoateti tocmai ceapa de acolo. E important doar ce lasa ea in apa. In supele creme nu-si prea are locul apoi.

“Mai pui o lingura de smantana”, adauga Geta, “ca stiu ca voi ardelencele puneti smantana la orice”. Si asa o sa si fac!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *