curs bnm zilnic

Pagini din istoria cursului valutar

La nivelul tranzactiilor mondiale, cursul valutar este un factor important, caci in functie de paritatile pe care le ofera pentru doua monede diferite, oamenii din cadrul tarilor respective ajung sa plateasca sume mai mari sau mai mici in momentul tranzactiilor. Acelasi lucru se intampla si in peisajul citadin in momentul in care o persoana are o rata in euro. Presupunand ca luna aceasta aveti de platit 50 de euro pentru un anumit serviciu sau pentru o rata, iar 1 euro inseamna 4,5670 RON, totalul va fi de 228,35 RON. Chiar daca rata ramane fixa, luna viitoare s-ar putea ca moneda euro sa se deprecieze sau sa creasca in raport cu leul, ceea ce inseamna ca dumneavoastra nu veti mai plati aceeasi suma. Din aceasta cauza, oamenii care nu vor sa se confrunte cu rate fluctuante trebuie sa isi faca imprumuturile in lei, nu in euro, lira, dolar ori franc elvetian. Acesta este un lucru de baza pe care il cunoastem in ziua de astazi, insa cat de multe stim despre istoria cursului valutar ori despre factorii care il influenteaza?

Cum a luat nastere cursul valutar?

Inainte de a raspunde la intrebarea „cand” trebuie sa ne gandim la perioada exacta in care s-a vorbit pentru prima data de necesitatea unui curs valutar. Ne intereseaza acest aspect si din prisma extinderii pe care o remarcam in ziua de astazi. In societatea actuala, rolul pe care il indeplineste Banca Nationala dintr-o anumita tara pentru locuitorii sai este unul foarte important, ea reprezentand un punct de referinta in efectuarea schimburilor monetare. Sa ne gandim, spre exemplu, la notiunea de curs BNM zilnic, care se traduce prin cursul monetar oferit de Banca Nationala a Republicii Moldova. Chiar daca multi locuitori ai tarii noastre ar fi tentati sa spuna ca si acolo „leul” este moneda fundamentala, realitatea tinde sa ii contrazica. Nu, vecinii nostri din Nord – Est au propria lor moneda, respectiv leul modovenesc. Astazi, un leul romanesc  echivaleaza cu 4, 8589 MDL.

Dupa cum puteti vedea, diferentele sunt importante indiferent de distanta care strabate doua tari, iar din aceasta cauza dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, conducatorii superputerilor s-au gandit sa faca schimbari in aceasta privinta. Momentul a fost unul prielnic, in cadrul unei conferinte sustinute de ONU. Locatia, una cat se poate de neutra: SUA. Discutand despre problemele financiare ale vremii, conducatorii s-au decis sa puna bazele a doua organe financiare care au rezistat pana in ziua de astazi. Asa cum probabil va asteptati, vorbim despre Banca Mondiala si  despre Fondul Monetar International. Drept strategie de valorificare a fiecarei monede in parte s-a decis in unanimitate ca fiecare sa fie exprimata printr-o anumita cantitate de aur.

Metode de informare in prezent

In momentul de fata, majoritatea romanilor continua sa se raporteze la cursul oferit de Banca Nationala. Insa, fiind un aspect care intervine in parcursul nostru cotidian, este normal sa cautam platforme care nu infatiseaza un curs valutar static, ci website-uri care raspund nevoilor noastre prin grafice, analize si tabele comparative. De asemenea, nu trebuie sa ne facem griji in legatura cu autenticitatea cursului respectiv, caci platformele functioneaza dupa acelasi principiu. Asa cum un site romanesc va prelua cursul impus de Banca Nationala a Romaniei, asa si o platforma din Republica Moldova va opta pentru preluare curs valutar BNM, oferind utilizatorilor o analiza reala, 100% in conformitate cu oscilatiile pe care le prezinta si Banca Nationala a Republicii Moldova.

Factorii care influenteaza cursul valutar sunt de trei feluri

Cei de ordin economic, factorii de ordin social si cei de factura politica. Orice modificare care survine intr-unul dintre aceste planuri poate fi punctul de plecare spre oscilatia cursului valutar. Un alt aspect de luat in considerare este faptul ca aceasta schimbare poate surveni fie la nivel local ( national), fie la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *