cooler laptop

Performanta, un criteriu esential de selectie a cooler-ului

Varietatea de stiluri, forme, functionalitati si marimi poate constitui un factor care va induce in eroare in momentul in care vizati investitia intr-un cooler pentru laptop. Insa, ca in orice alt caz, unele caracteristici ne merita pe deplin atentia, primind prioritate, in timp ce altele pot fi lasate la sfarsitul listei pentru a ca investitia noastra sa vizeze intai calitatea, nu aspectul. Dupa cum va asteptati, criteriul de selectie pe care ar trebui sa il aplicati in orice situatie este cel al „performantei”, nu al design-ului. Fie ca o mizati pe un clasic incarcator, pe o baterie laptop cat mai durabila sau pe un display mai confortabil pentru privire.

In primul rand, ne intereseaza cantitatea de aer pe care o poate face sa circule un cooler profesional. Unitatea de masura pentru aceasta cantitate ia forma CFM-ului, in engleza prescurtarea venind de la structura „cubic feet per minute”. Stiati sau nu, modul in care aerul circula prin interiorul diverselor modele de coolere poate varia intr-o maniera alarmanta de la model la model, cele mai puternice depasind pragul de 70, echipamentele mai ieftine ajungand abia la 20 de unitati de masura.

Cel de-al doilea aspect trecut in dreptul performantei este reprezentat de zgomot, caci majoritatea echipamentelor din aceasta categorie nu reprezinta o solutie pentru persoanele care lucreaza foarte mult pe laptop ori pentru gammeri tocmai prin prisma zgomotului puternic pe care il produc. Din fericire, daca alegeti sa investiti o suma ceva mai consistenta in achizitia unui sistem de racire performant, atunci o sa va puteti bucura deopotriva de un randament propice, dar si de longevitatea dispozitivului vostru IT.

Metoda de alimentare este si ea trecuta in randul performantelor, caci lipsa unui port supliementar din categoria „USB” se poate dovedi vitala pentru frecventa de folosire a laptopului. O functionalitate utila, mai ales pentru persoanele care sunt obisnuite sa adauge gadget-ului personal o sumedenie de periferice.

Distributia si numarul ventilatoarelor. Ambele pot fi considerate criterii de performanta, caci un cooler cu mai multe ventilatoare isi va face mult mai bine treaba decat un altul. La fel, modalitatea in care ventilatoarele sunt distribuite trebuie sa corespunda intr-o oarecare masura cu zonele supraincalzite ale laptopului, intre cele doua fiind de dorit sa se stabileasca o relatie de interdependenta.

Cam acestea ar criteriile pe care am tinut sa vi le precizez si voua, cu speranta ca ele se vor dovedi utile persoanelor care intentioneaza sa investeasca intr-un cooler pentru o perioada indelungata de timp, nu doar pentru cateva luni de zile. Daca echipamentul este unul performant, atunci va asigur ca o sa il folositi suficient de mult timp incat sa isi acopere cheltuiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *