Retrocedarile – Lacul Ipotesti

Am fost ieri pe la Ipotesti (pentru cei care nu stiu, e locul nasterii lui Eminescu).

Este pe-acolo o padure cu un lac si cateva poienite unde oamenii merg de multa vreme la gratare, picnicuri, drumetii si asa mai departe.

N-a fost niciodata amenajat intr-un mod deosebit, dar macar era curatel. Acum insa, e un dezastru de mai mare jalea. Pe lacul respectiv abia se mai poate vedea apa, din cauza vegetatiei, a gunoaielor si a sticlelor de plastic aruncate aiurea.

Primaria locala probabil avea ceva oameni platiti sa aiba grija de zona de agrement, dar acum vreo 2 ani terenul (o bucata de padure + lacul) a fost retrocedat unui individ din Galati. Nu-mi dau seama cum a dovedit omul ca pamantul respectiv ii apartine, dar ideea e ca i l-a dat. De-atunci n-a mai venit nimeni sa ridice-un pai si totul a ramas de izbeliste, cum stim noi ca se intampla in Romania.

N-am nimic impotriva retrocedarilor, atata timp cat se retrocedeaza bunuri mobile sau imobile posesorilor de drept. Dar cand se dovedeste prin nu stiu ce mijloace ca un stra-stra-stra bunic avea un frate care-avea un cumnat care-avea pamant acolo, mi se pare stupid sa-i dea ipochimenului padurea + lacul. Numai pe la noi se intampla tampenii din astea, de se retrocedeaza castele si paduri. Toate tarile Europei au castele vechi de cand lumea. La unele dintre ele chiar s-au gasit mostenitori, insa nici gand de retrocedari. Ar fi culmea sa vina ceva african si sa ceara nu-stiu-care castel de prin Madrid, facut pe vremea maurilor.

Pe aceeasi tema, in Botosani s-a retrocedat curtea Spitalului Judetean. La un oarecare individ. Omul l-a inchis cu gard si acum sta ne-utilizat. Asta pana se gandeste omul ce sa faca cu el. Din pacate, intre timp bolnavii nu mai au pe unde se plimba. Era pe-acolo un parculet cu 2-3 banci si cativa copacei. “Mostenitorul” proaspat proprietar de curte de spital a venit si a taiat toti copacii si a tras un gard de sarma, sa nu-i batatoreasca pacientii talpa de pamant.

Aveti mai jos cateva poze de pe lacul Ipotesti, care mai nou imi lasa un gust amar si ma face sa generez injuraturi de fiecare data cand il vad.

Am incercat sa pozez 2 nuferi (singurii pe care i-am vazut), unul alb si unul galben. Plante foarte rare, ocrotite prin lege. Pacat ca acum sunt pe proprietate privata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *