taie

Să tăiem de unde trebuie tăiat!

Ieri am primit pe twitter destul de interesant, zic eu.

Redau materialul în totalitate şi încerc să răspund cât de cât decent la nişte aberaţii imberbe într-ale problemelor sociale.

Sa mai taiem si din alta parte

Stiati ca:

Preotii sunt bugetari? ii platim noi astia care platim impozite. sunt 40 000 la numar. Va rog faceti un calcul.

Biserica nu plateste impozit pe cladiri, terenuri? Si nu cred ca exista un proprietar de imobiliare mai mare ca BOR in Romania.

Biserica nu plateste impozit pe profitul din activitatile comerciale, inchirieri etc? Hell, ati vazut vreo chitanta pe undeva pe la biserica vreodata? e evaziune fiscala de la un cap la altul.

– Catedrala mantuirii neamului costa 170 de miliaone de euro “la rosu” si ca noi o platim? Nu mai pun ca pamantul pe care se ridica l-a pus la dispozitie tot statul.

Dispar trei scoli pe zi si apare o biserica la doua zile, in medie?

Sunt 31.596 biserici in Romania?

N-are nimeni tupeul sa taie ombilicul, ca toate babele voteaza cu cine zice popa

Nu-l cunosc pe autorul acestui articol. Îl stimez pentru că a avut curajul să dea cu bâta-n baltă, dar îi desconsider părerile în totalitate. Linkul lui a fost retwittuit de Zoso şi de prietenul Makavelis, care mi l-a pasat cu dedicaţie specială.

Am să încerc să răspund progresiv la fiecare punct al articolului de mai sus, pentru că mă simt aparent dator cu nişte explicaţii care ţin de minimele cunoştinţe logico-sociale pe care ar trebui să le aibă orice postrevoluţionar, care îşi împropriază libertatea altora.

1. Nu sunt 40.000 de preoti in Romania, ci undeva pe la 17.000, restul sunt angajati in cadrul eparhiilor, numiţi “personal neclerical” şi care sunt plătiţi din bugetul de stat, da, ca orice angajat în primărie (apropo, Primăria lui Vanghelie are peste 3.000 de angajaţi, despre ăştia de ce n-ai scris nimic?), în consilii judeţene, în centre culturale şi în alte zeci de instituţii unde se trage mâţa de coadă 6 ore pe zi din 8.

2. Biserica e scutita de impozit. Oare de ce? E greu cu logica? Pentru ca banii care intra in biserica vin de la oamenii care au plătit deja impozitul pe salariu sau pe orice alt venit, altfel ii mănâncă fiscul. Biserica intra la categoria “culte”, iar cultele sunt scutite de impozit printr-o lege. Sute de ani preoţii au trăit din darurile şi din mila credincioşilor (mai frunzăriţi câte ceva pagini de istorie, vă rog frumos), de ce categoria lor sociala sa nu fie plătită de la buget, când din salariul lor se plăteşte impozit şi absolut toate taxele sociale şi când activitatea lor se face cu oameni care contribuie la buget? BOR e mare latifundiar de imobiliare? Ai răsfoit vreodată actele cu proprietăţile primăriilor? Dacă ai continua cu aceeaşi logică, ar rezulta că preoţii nu trebui să primească nici pensie. Următorul pas ar fi împuşcarea lor imediat ce împlinesc 65 de ani.

3. Biserica nu plăteşte impozit pe profitul din activităţi comerciale. Te referi la Patriarhie sau la orice parohie de sat sau oraş? Dacă te referi şi la Parohia din Cuca Măcăii nu poţi fi decât ipocrit. Sunt mii de parohii care au sub 40 de credincioşi. Preotul n-are bani să-şi ia salariul, pentru că, dacă nu ştiai, TOATE salariile preoţilor constă dintr-o contribuţie de la stat (care a fost aproape nonexistentă până acum câţiva ani şi aproape infimă acum), la care se adaugă o sumă fixă din banii parohiei, care să completeze diferenţa până la venitul net de pe statul de plată. Un exemplu: un preot tânăr are o încadrare minimă pe salariu – undeva la 680 de lei. Din ăştia, vreo 300 de lei vin de la stat, iar restul trebuie completat din parohie. Daca sunt 40 de bătrâni în parohie, de unde mai completează ca să aibă bani de pampers? De unde să i se ia impozit pe venit? Din 200 de lumânări pe care le vinde pe luna? Din 2 stupi pe care îi are in gradină?

4. Veniţi cu acelaşi subiect discutat şi rediscutat, care se numeşte Catedrala Mântuirii Neamului. Costa cât 8 kilometri de autostradă. Dacă s-ar aduna şpăgile din 6 luni de lucru la autostradă (şpăgile, da?), s-ar putea construi catedrala fără nicio problemă. În câteva luni s-ar ridica până la acoperiş, iar în doi ani ar fi şi pictată. Mă întreb câţi dintre bucureştenii care primesc musafiri din provincie sau din afara ţării n-o să-i ducă să vadă cea mai mare biserică din România. Sunt ferm sigur că asemenea cârcotaşi au trăit si pe vremea construcţiei catedralei Notre Dame din Paris, a Domului din Milano, a Westminster Abbey şi a tuturor clădirilor care au devenit apoi mai cunoscute decât oraşele care le găzduiesc. Câteodată chiar trebuie să sacrifici ipocrizia unora, ca urmaşii să aibă o moştenire de valoare.

5. Dispar trei scoli pe zi şi apar biserici. Oare de ce? Verifica SPORUL NATURAL şi vezi de ce. Când mamele au 8 mil. lunar (din care se va tăia după ultimele hotărâri ale unui guvern care s-a trezit din beţie precum un drogat înainte să-l taie trenul), cum vrei să apară şcoli? Când populaţia României scade pe zi ce trece, iar numărul bătrânilor care merg la biserică e infinit mai mare decât al tinerilor de ce ne mai îngrijorăm că scade numărul de şcoli? În satul meu natal există o şcoală relativ nouă. Avea TOATE dotările unei şcoli de nivel înalt. Acum vreo 7-8 ani s-a închis. De ce, pentru că altă biserică nu s-a mai construit în sat? Răspunsul e simplu – lipsa copiilor a dus la concedierea cadrelor si la comasarea şcolarilor în şcoala satului vecin, care e mai mică, mai săracă, la şosea (ceea ce ridică pericolul de accidente) şi care are o curtea şcolii de câţiva ari.

6. Sunt 31.596 biserici in Romania. Te-ai întrebat vreodată cate ONG-uri şi agenţii guvernamentale (unde colcăie TOATE neamurile miniştrilor pe bani grei) sunt şi de unde au bani? Din buzunarul contribuabililor.

Întrebările pe care şi le-a pus autorul articolului citat sunt îndreptăţite, dar răspunsul la aceste mirări sociale e defazat, nedocumentat, neargumentat logic şi răutăcios. Este părerea mea şi mi-o exprim public, fără atac la persoană, ci cu un minim apel la o logică sănătoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *