hosting

Shared hosting – instabil si nerecomandat ?

Optiunile de gazduire web a siteurilor se gasesc la toti furnizorii de servicii in acest domeniu. Preturile sau pachetele in care sunt incadrate pentru clienti difera putin de la un provider la altul, insa fiecare se straduieste sa ofere calitatea si performanta asteptata de clienti, la nivelul cel mai optim. Unii reusesc, altii mai au de imbunatatit, insa multi altii trebuie sa invete sa fie cat mai orientati spre clienti, e nevoie de flexibilitate pentru a castiga clienti in portofoliul firmei.

Nu este usor sa anticipezi sau sa fi in asentiment cu clientii, insa o data ce ofertele pentru acestia sunt puse la dispozitia lor, ei nu au decat sa opteze pentru ce li se potriveste cel mai bine. Poate fi considerat un adevar general valabil faptul ca toti cei care au nevoie de gazduire web incep cu un pachet de gazduire shared, tocmai pentru ca sunt la inceput cu afacerea online si pentru ca nu se incumeta sa investeasca din capul locului o suma mai mare de bani, de teama unui profit care ar putea intarzia sa apara. In Romania, aceste servicii pentru site-uri s-au cizelat destul de rapid si au primit costuri accesibile oricarui buzunar.

Acest tip de pachet este usor de utilizat, accesibil la pret, insa nu este prea stabil, iar performantele in hosting nu sunt foarte vizibile. Un hosting pe servere vps sau dedicate este mult mai bun, mai puternic si mai securizat, chiar daca pretul este mai ridicat. Pentru siteuri web cu viziune pe termen lung este nevoie de rabdare si niste investitii care sa demareze afacerea, sa creeze trafic si profit, incetul cu incetul. Un server are capacitatea de gazduire a zeci chiar sute de utilizatori, intre care resursele sunt impartite simultan de acestia. Cererile de utilizare spatiu, memorie etc. sunt tratate de servere in functie de importanta si necesitate. Atunci cand, totusi, sunt trimise un numar mare de cerinte catre server, performantele siteurilor lasa de dorit, scazand in rapiditatea de incarcare sau pot deveni temporar inaccesibile.

Majoritatea webmasterilor opteaza pentru shared si pentru ca administrarea se face de catre firma furnizoare, fara batai de cap legate de virusi, securizare, software, probleme, scripturi noi de introdus etc. Insa aici apare problema. Acestia isi doresc un site web care sa functioneze ideal, sa beneficieza de trafic ridicat si de un server care sa accepte surplusul de trafic si date care vine pe parcurs ce site-ul devine tot mai popular. Sigur ca, sunt adaugate noi servere care sa suporte noile nevoi ale clientilor, insa consecintele sunt vizibile: slabirea performantei shared, serviciile de hosting lasa de dorit. In cele din urma serverul poate ajunge sa cedeze din cauza supraincarcarii cu noi clienti si noi date instalate si stocate.

In contrast cu shared, serverul dedicat nu sufera modificari si pericole care pot afecta performanta siteului, iar conditiile de securizare nu afecteaza alti useri, tocmai pentru ca un server dedicat este proprietate a clientului care a cumparat spatiul aferent. Pe un shared, in cazul in care sistemul de securitate nu a fost bine configurat sau este slab, orice hacker sau criminal cibernetic va putea patrunde pe server prin intermediul unui singur user, infectand si distrugand date ale tuturor userilor prezenti in acel spatiul. Nemaivorbind despre faptul ca siteurile sunt din start compromise, unele date se “scurg” cu o viteza uimitoare. Este de ajuns ca un hacker sa sparga sau sa gaseasca o slabiciune intr-un cont de user shared pentru a putea ajunge la siturile tuturor celor care impart serverul, sute de site-uri si-au gasit sfarsitul pentru ca nu au avut un sistem independent de gazduire si de protectie a datelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *