sinaia

Sinaia, locul unde te simti rege

Sinaia are atat de multe de oferit incat surprinde de fiecare data pe orice roman calator indragostit de istorie, cultura si natura. Sinaia ne surprinde pe noi, cei de-ai locului, daramite pe strainii care sunt la tot pasul in aceasta statiune. Nu degeama vin chinezi, nemti, francezi in Sinaia, au ce vedea… de ce sa nu le aratam doar partea frumoasa a acestui loc.
Orasul Sinaia este considerat cea mai frumoasa statiune montana a României, fiind fosta resedinta a Casei Regale a României, cu un bogat trecut cultural si social. Statiunea situata pe Valea Prahovei, apartinând de judetul cu acelasi nume, îsi trage denumirea de la Muntele Sfânt Sinai, care i-a fost data de catre Spatarul Mihail Cantacuzino.

De departe cel mai frumos, spectaculos si maret obiectiv de vizitat în Sinaia este Complexul Peles, format dintr-un ansamblu arhitectural ce cuprinde Castelul Peles, Pelisorul, Foisorul, Corpul Complex Peles si Economatul. Acest complex de cladiri a fost construit de Regele Carol I al României, într-un loc de o frumusete magica, unic prin pitorescul peisajelor, pe valea pârâului Peles.

Un alt obiectiv de mare valoare culturala, istorica si turistica este Manastirea Sinaia, ctitorita de Mihai Cantacuzino. Muzeul Manastirii Sinaia a fost primul muzeu religios din tara, primul lacas de cult iluminat electric si a fost construit în anul 1895. Alte obiective ce merita vizitate sunt Clopotnita 1892, Mormântul lui Tache Ionescu, Casa George Enescu din cartierul Cumpatu, Casa Nicolae Iorga si Casa Anastasie Simu. De mentionat este si Cazinoul din Sinaia, care poate gazdui reuniuni nationale si internationale, simpozioane si conferinte, expozitii de arta plastica, fotografie, spectacole sau concerte. Gara Sinaia are un farmec aparte. Prima gara a fost construita aici in 1913 fiind folosita exclusiv de familia regala.

Pentru turistii amatori de sporturi de iarna, Sinaia beneficiaza de câteva pârtii de schi cu grade diferite de dificultate, una dintre ele fiind pârtia de la Cota 1.400, unde se poate urca cu telecabina. Cei care doresc doar sa se plimbe sau sa admire peisajul au la dispozitie telecabina care urca pâna la Cota 2.000, precum si Telescaunul „Valea Dorului – Furnica”, de unde turistii pot admira peisajele montane deosebite.

Din Sinaia se pot face excursii la Predeal, in special in timpul iernii daca preferi sa practici sporturi de iarna. Vara, poti merge in Busteni iar de acolo sa urci cu telecabina la Babele si Sfinx. Sau poti alege drumetiile. Acum Sinaia a ajuns sa fie unanim recunoscuta de cataratori ca o zona foarte importanta de escalada, in care numarul traseelor creste in mod constant. Se pare ca s-au echipat deja peste 150 de trasee, iar potentialul zonei este departe de a fi epuizat. In cativa ani valea Pelesului ar putea deveni un rai al escaladei… daca nu or sa apara noi interese in „dezvoltarea turistica” a zonei, care sa o ruineze.

In primavara anului 1990 zona dintre castelul Peles si Poiana Stanii Regale rezervata lui Ceausescu a fost „eliberata de sub dictatura”. Garda militara a fost retrasa, gardul cu stalpi din beton si sarma ghimpata a disparut, iar plaiul Ciutei a inceput sa fie vizitat de turisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *